Geleneksel Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Baharat, köklü cemaziyelevveli ile Türk perişan etmek irfanünün merkezinde mahal almaktadır. Baharat yahut anne malzeme olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta olmak üzere katı çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çtay baharat umumi olarak her yemekte uygunluklarına göre kullanılmaktadır. Baharatları perişan etmek pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Yaraşır yemeklerde sadık oranlarda kullanabildiğiniz devir, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlamlar. Antrparantez doğanın deposundan gelen baharatların iyileştirici etkisi başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap eden en sağlamlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Bütün bu özelliklerin tarafı silsile yemeklerinizi azıcık tebdil etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, tatlılık, renk yahut tasarruf amacı kadar farklı alanlara göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yaklaşan baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki anne birlikteşenle aracısız ilişkili olma eğilimindedir. Baz olarak baharat çeşitleri fiziksel özelliklerine göre toz, kuru ve taneli olmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak aşina en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki baharat aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir ancak yemeklere de eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok yaygın oldukları için içlerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi alelumum safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve alelumum perişan etmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar eke ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar yiyecek ve içeceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı içecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş toz baharatlar arasında üçüncü renk sınıflandırmasına malik olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçkırmızı, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin tarafı silsile yeryüzünde elan katı çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kadar baharatlar, farklı mimariları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Antrparantez temelı baharatlar anne sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının asliye sebebi hiç şüphesiz seyrek olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetineşelendiren ve özel muamelat gerektiren koyu ve etkili tatlar oldukları için çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş yahut zahter kadar baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem nispeten şifalı hem de özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde değerlendirilebilecek öbür baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, çabucak fazla baharatın mutabık oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Alelumum ete tatlılık ilhak etmek kadar fakatçlarla kullanılmaktadır. Antrparantez bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce evire çevire baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çtay baharat Türk mutfağında çok maliyetli bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Rum sınırları süresince en yaygın kullanılan tatlar arasında mahal almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Pıtrak kullanımları dolayısıyla yiyeceklerde vakit kaybetmeden başkalık edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört defa pozitifrırlar. Rum mutfağında son gömlek uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çtay, alelumum bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Maşrık ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere malik olan toz yahut pul kadar biber bazlı baharatlar vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden bütün yemeklerin anne malzemesidir. Üretimi için ziynet biberi adı verilen özel bir biber türü gerektiren bu baharat türü, sağlamlıklı mimarisıyla da oda dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi asliye baharat arasında mahal düz hem de Güneydoğu Rum ile özdeşleneşelendiren ve biber özü içermiş bir öbür baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, öbür biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle vakit kaybetmeden başkalık edilir. Antrparantez çığlıklığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan ancak farklı bir mimariya malik olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda alelumum savuşmak ve zeytinyağı ile tüketilen sağlamlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk gelmek için Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Rum mutfağının kuzeyı Seven Spices
Yedi baharatın ihtimal de en aşina üyesi olan karabiber, hem pare hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz et ürünlerinde aracısız pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, har iklimlerde yetineşelendiren karabiberlerden mimarilır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kadar ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları dolayısıyla karabiber üretimi için mükemmeldir. Antrparantez yemeğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin asliye yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı yönü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle belirli miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat arasında bir değişik kuzey olan kekik, geniş bir tasarruf düzı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları süresince gani oranda yetişmesi, kekiğin birmebzul varyasyonda kullanılmasının anne sebebidir. Keyif lafız konusu başüstüneğunda, birmebzul yardımsı olan insanoğlu cisim sistemi için iyidir. Kekik otu kadar temelı çay türleri günün ahir yorgunluğu dindirmek için yavuz gelebilir. Bir öbür baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri başüstüneğu için Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu baharat vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden her yemekte kullanılabilir. Baharatın içindeki esanslara sargılı olarak farklı akıbetlara yavuz gelebilmektedir. Bu açıdan içerik ve hammaddelere göre uzmanlardan bindi alarak ürünleri dağıtırken tasarruf önerilerine uyabilirsiniz.
Evin asliye direği olan baharat çeşitleri ve aşhane kullanımları, sadık orantıda ve sadık oranda kullanıldığında her evetşfecir kullanıcıevet yavuz gelebilir.
Olağandışı ve pürüzlü baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın tarafı silsile karışım mimarisına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini kırmızııyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, alelumum birkaç baharatın ve bu baharatlara haremlik eden aromatik otların karışımıdır. Bayağı popüler olan bu karışımlar hem pratik hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği dolayısıyla adından sıkça lafız ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü dolgun ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her devir tarafınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi serica baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin anne maddesi kişniştir. Fakat birmebzul farklı baharat içerir. Türk köftesine adını veren en asliye maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kadar yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri elan hızlı sindirir ve sağlamlıklı bir perişan etmek yersiniz. Bir öbür pürüzlü baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Ilişikşi tadı sebebiyle özellikle salatalar için uygundur. Fakat sumak baharatı alelumum salatalarda, çorbalarda yahut et yemeklerinde kullanılır. Ne sutaşşların katıksız özlerinde antioksidan içerdiğini merak ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.